Bier/Wijn & Spijs dagboek
Dagboekverhalen

Klein-Hotel & Restaurant Niven
Afgelopen vrijdag, 15 maart 2019, bezochten wij Klein-Hotel & Restaurant Niven. In restaurant Niven wordt er gekookt volgens het principe 80% groente en 20% vlees/vis. Het restaurant heeft één MICHELIN ster. Wij verbleven en aten hier met een bon van Groupon. Onderaan dit stukje staan de prijzen voor alles dat genoemd wordt in dit dagboekverhaal.
Cijfers op een schaal van 1 t/m 10:
Eten: 8 Knappe, kleine kunstwerkjes, stuk voor stuk! Voor zowel het oog als de mond.
Wijn: 7 De wijnen die wij gedronken hebben, waren allemaal heerlijk! Prijzen in verhouding echt iets te hoog voor de geschonken wijnen. Eén van de door onze gekozen wijn had (naar onze mening) oxidatie, die hebben wij dus niet gedronken.
Bediening: 6,5 Voorkomend en vriendelijk, absoluut! Echter waren er te weinig mensen aan het werk om alles perfect te laten zijn. Lang moeten wachten op enkele gerechten, meerdere keren moeten vragen om het bijvullen van water en constant zelf onze wijn moeten schenken. Daarnaast ging de sommelier (wederom naar onze mening) buiten zijn boekje.
Kamer: 7,5 Mooie kamer, prachtig uitzicht, een fijn bed en een perfecte locatie. Echter een bad/douchecombinatie die niet in een aparte ruimte is en een toilet zonder slot. Enkel geschikt voor liefdespartners dus. Dit is nergens tijdens de reservering aangegeven. Verder wat kleine dingetjes, die wij, voor de prijs, opvallend vonden. Denk hierbij aan een vies rolgordijntje en plastic lepeltjes voor bij de koffie…
Prijs/kwaliteit: 6,5 Als we de volle mep hadden moeten betalen, was het echt te duur.
De kamer
We arriveerden rond 15:30u met de auto. Het Klein-Hotel & Restaurant beschikt over een eigen parkeerplaats bij de Rijswijkse Golfclub. We werden zeer hartelijk ontvangen en naar onze kamer (nr.1) begeleid. De kamer is licht, ruim opgezet en heeft een schitterend uitzicht over de golfbaan. Bij mooi weer kun je buiten zitten, op je eigen terrasje. De kamer is wel echt bedoeld voor stellen, aangezien de bad/douchecombinatie midden in de kamer is en het toilet niet voorzien een slot. Gelukkig zijn wij zeker geliefden en vonden wij dit juist erg leuk. Om 18:30u liepen wij zo vanuit onze kamer het restaurant in. Dit was, ook vooral op de terugreis, erg prettig!
Het diner
Vanuit onze kamer worden we netjes naar onze tafel geleid. De eerste indruk is stijlvol, chique en toch modern. Netjes, maar niet te formeel. Als wij plaats hebben genomen wordt er ons gevraagd of we wellicht willen starten met een bubbeltje. Dit slaan wij af, aangezien wij al een champagne op de kamer hebben gedronken. Helaas is er geen wijnarrangement bij het 80/20 menu verkrijgbaar. Volgens het restaurant omdat er teveel smaken in het menu zitten, waardoor een wijnarrangement niet tot zijn recht komt. Hier valt uiteraard iets voor te zeggen, maar wij waren hierdoor zeer teleurgesteld en toch ook verbaasd. Wij hebben vaker diners genoten van vele gangen en hier regelmatig wijnarrangementen bij gedronken, die juist ten goede kwamen aan de hele beleving. Persoonlijk vinden wij dit echt een gemiste kans en ook zonde van de prachtige gerechten.
Het advies van de sommelier was om ‘gewoon’ een wijn te kiezen die wij lekker vinden… Onze teleurstelling opzijschuivend en zonder voorkennis van het menu, kozen wij zelf een witte wijn van de kaart. We gingen voor de SCV Confrerie du Tastevins – Bourgogne Blanc Tastevinage uit 2015 à €62,50 per fles. Heerlijke Bourgogne bekroond door de Confrérie des Chevaliers du Tastevin ‘Le meilleur de la Bourgogne’ – een genootschap ter promotie van de Bourgognewijnen. Ondertussen volgden de prachtige kunstwerkjes op tafel elkaar in een fijn tempo op. Stuk voor stuk prachtig op het bord, maar misschien nog wel belangrijker, ook in de mond! Een geweldige lijst aan gerechtjes en ingrediënten (zie foto menukaart). De groenten op geen enkel moment overheersend of saai.
Bij de achtste gang van het diner was onze heerlijke fles witte wijn leeg en wilden wij over op de rode wijn. Op dat moment zat het restaurant nagenoeg vol. De pauzes tussen de gerechten werden lang, te lang. Daarnaast moesten wij meerdere keren vragen om het bijvullen van onze waterkaraf. De wijnkaart, voor het bestellen van onze tweede wijn, liet ook op zich wachten. Slordigheidjes die je niet verwacht op dit niveau, voor deze prijs. Ons wachten werd echter beloond en we bestelden een fles Vieilles Vignes Ventoux- Domaine de Font-Sane uit 2014 à €57,50 een fles. Een pareltje gemaakt van de Shiraz en Grenache druif. De wijn werd gevolgd door absoluut het meest indrukwekkende gerecht van de avond: een steaktartaar gemaakt van tomaten! De structuur en de smaak, die mede bepaald werd door het vleugje runderjus, waren subliem. De gerechtjes die bleven komen waren nog altijd even heerlijk en prachtig, maar helaas was het tempo niet meer zo prettig als aan het begin.
Door het lange wachten op de gerechtjes, drinken we meer en zonder dat wij het doorhebben, is ook bij de tweede fles de bodem al te zien! Enthousiast over de vorige gekozen wijnen, willen wij zeker nog een derde wijn proberen. Na wat wikken en wegen, kiezen we een andere rode wijn van €57,50 per fles. Net als bij de vorige twee wijnen ruikt de sommelier eerst voor in zijn eigen glas. Hij kijkt wat bedenkelijk, maar schenkt hem wederom bij de man (tja.. als hij dan ook maar betaald) uit om de wijn voor te proeven. Deze keer twijfelt de lieve man en vraagt of vrouwlief ook even kan ruiken en proeven. Vrouwlief hoeft enkel te ruiken om aan te kunnen geven dat deze wijn niet goed is. De sommelier geeft aan dat hij al dacht dat de fles kurk had… De vrouw geeft aan dat dit duidelijk oxidatie is, geen kurk, maar hoe dan ook niet goed. Waarom de sommelier deze wijn toch uit heeft geschonken, is ons een raadsel. Hoopte hij dat we dit niet door zouden hebben? De fles gaat mee en er wordt een nieuwe fles geopend. De sommelier ruikt en schenkt wederom alleen manlief een proefslokje in. De vrouw geeft aan dat er wederom oxidatie te ruiken en proeven is in de tweede fles. De sommelier is het hier niet mee eens. De vrouw vraagt of hij de eerste fles nog heeft staan en of hij deze ernaast kan zetten, zodat we ze kunnen vergelijken. Beide wijnen hebben overduidelijk oxidatie. De sommelier blijft erbij dat de eerste fles kurk heeft en het zeer onwaarschijnlijk is dat de tweede fles dit ook heeft. De vrouw geeft aan dat beide wijnen zeer scherp naar niet prettige sherry ruiken, een duidelijk kenmerk van oxidatie. De sommelier zegt dat dit hoort. Wij geven aan deze wijn niet te willen drinken. De sommelier zegt dat we toch een fles moeten betalen of in ieder geval een deel, aangezien hij twee flessen voor ons geopend heeft... Wij gaan hier niet mee akkoord. De sommelier gaat overleggen met chef-kok Niven, het is tenslotte zijn zaak, zo geeft hij aan. In de tussentijd zal hij een andere wijn voor ons schenken. Hij ruikt zelf voor en schenkt vervolgens bij de vrouw het proefslokje in. Aan zijn toegevoegde opmerking lijkt hij gekrenkt, niet echt professioneel. Hij schenkt ons de El Pajaro Rojo Mencia uit 2017 à €47,50 een fles. Een heerlijke wijn, verrassend vol en krachtig voor een 2017, maar niet te zwaar voor bij het menu. Als de sommelier terugkomt aan tafel kan hij ons vertellen dat de flessen die hij ‘voor ons’ heeft opengemaakt niet in rekening worden gebracht. Wij bedanken hem vriendelijk en vragen of we dan de rest van de fles mogen bestellen, die nu in ons glas zit. Hij komt echter met een nieuwe fles aan tafel. Wij zijn blij verrast, want we denken dat de andere twee glazen blijkbaar van het huis zijn.
Na deze kleine discussie vervolgen we het diner met een heerlijke wijn en nog heerlijkere gerechtjes. De drie desserts en het pre-dessert zijn stuk voor stuk smaakexplosies. Een prachtige afsluiter van een heerlijke dag. We besluiten de bon te vragen en ons laatste wijntje op de kamer te drinken. Als we de bon krijgen zien we dat de twee glazen die de sommelier ons heeft ‘aangeboden’ op de bon staan à €8,50 per glas. Jammer.
Al met al absoluut een geslaagd uitje, op een enkel smetje daar gelaten. Zouden we hier nogmaals gaan eten en/of slapen? Als iemand ons zou uitnodigen zouden we zeker niet afslaan! We zouden echter niet nogmaals zelf dit restaurant en/of klein-hotel bezoeken. Simpelweg om het feit dat wij de prijs/kwaliteit niet juist vinden. Dat neemt niet weg dat we het een fijne ervaring vonden en we met volle teugen genoten hebben van het eten, drinken, de sfeer en van elkaar!
Liefs,
Moréno&Mariëtte
Amor Amar Bieren
Kosten: Overnachting €150,- per nacht incl. ontbijt. Ontbijt los €18,- p.p. Toeristen tax p.p.p.n. €5,- Menuprijs 80/20 €110,- p.p. Kraanwater voor de hele avond €2,57 Groupon €228,50 – 80/20 menu voor 2 personen + overnachting, excl. Ontbijt en toeristen tax

Kreeftenfestival Restaurant Inger
Op donderdag 28 maart zullen wij restaurant Inger bezoeken tijdens het Kreeftenfestival. Meer weten?! Kijk op de website van restaurant Inger https://www.restaurantinger.nl/ingers-kreeftenfestival-en-jazz/